vrijdag 18 september 2015

Ballonnen in alle maten en vormen: deel I.

Als je nieuw bent in de wereld van ballonnen, merk je dat er een aantal ballonnen bestaan die je nog nooit gezien hebt. En meestal zijn deze ballonnen makkelijk in gebruik en kan je er fantastische dingen mee maken vermits een beetje inzicht natuurlijk. Omdat er zo een diversiteit is in ballonnen, zou ik jullie willen meenemen op een reis door de wereld van de soorten ballonnen en hun specifieke eigenschappen.

Standaard ballon.


Laten we beginnen met de gewone ronde ballon die iedereen kent en die je overal kan vinden. Het is de ballon die mensen kopen om een feestelijke gelegenheid op te fleuren. Je vindt deze ballonnen dan ook in bijna elke winkel waar er toebehoren verkocht worden voor feestjes alsook in speelgoedwinkels.



Iets dat veel mensen dan weer niet weten is dat deze ballon in vele verschillende maten komt. De maten worden altijd weergegeven in inches. De meest gebruikte maat is 12 inch ofwel 30 cm.

 
Hierboven ziet u een voorbeeld van alle maten die er bestaan in de standaard ballon. De maten beginnen klein bij 5 inch ofwel 12,5 cm en eindigen bij 3 feet ofwel 90 cm. Deze ballonnen kunnen gebruikt worden voor decoratie en als toevoeging bij ballon modelleren. Er bestaat ook nog de 70 inch ofwel 180 cm. Deze maat wordt gebruikt als step in ballon. Dit is dus de ballon waar je misschien al eens iemand hebt zien in kruipen. Dit wordt al eens gebruikt door goochelaars op een podium.
 

Modelleerballon.

 
De modelleerballon is de ballon die vooral wordt gebruikt om figuren mee te maken. Vroeger werd dit vooral uitgevoerd door clowns, maar vandaag de dag zien we meer en meer de ballonkunstenaars of de ballonartiesten opduiken. Dit zijn mensen die niet als clown optreden, maar gewoon specifiek gekleed gaan. Een voorbeeld van ballonartiesten zijn David en Shana Brenion. Zij entertainen de kinderen op een grappige manier, maar zonder zich als clown te verkleden. Welke maten zijn er nu bij modelleerballonnen?
 
 
Er bestaan de maten 160q, 260q, 350q of 360q en 646q of 660q. De laatste 2 maten zijn afhankelijk van welk merk ballon je koopt. Waar staan nu de cijfers in de maat voor? Het eerste cijfer staat voor de dikte van de ballon, namelijk 1 inch, 2 inch, 3inch of 6 inch. De 2 laatste cijfers staan voor de lengte van de ballon als deze volledig opgeblazen is namelijk 60 inch. Deze ballonnen worden meestal niet volledig opgeblazen, omdat de lucht moet kunnen doorgeduwd worden om een figuur te kunnen maken. Maar dat is voor een ander artikel.
 
Na deze 4 maten is er nog een andere speciale maat, namelijk de 321q. Deze balloon heeft een zeer speciale vorm die bij vanalles en nog wat kan toegepast worden. Zo kan je deze ballon bijvoorbeeld gebruiken om een leuke heksenhoed te maken, een spookje en zoveel meer.
 
 

Link-o-loon of Quick Link.

 
De link-o-loon is een ballon die heel erg op de standaard ballon lijkt. Het verschil met de standaard ballon is dat deze ballonnen een extra stukje hebben bovenaan (zie foto hieronder). Dit maakt dat we ballonnen kunnen vastknopen aan beide zijden van de ballon. We kunnen een ballon knopen aan de nozzle (hier wordt de ballon opgeblazen), maar ook aan de andere zijde van de link-o-loon. Zo kunnen we dan ook makkelijk een slinger van ballonnen maken.
 

 
Dit is een ballon die zeer veel gebruikt wordt voor decoratie en ook om heel grote figuren of ballonmuren te maken. Deze ballonnen zijn verkrijgbaar in de maten 6 inch en 12 inch.



 

Harten ballonnen.

 
De naam van deze ballonnen zegt het al helemaal. Harten ballonnen zijn ballonnen in de vorm van een hart. Ze zijn verkrijgbaar in de maten 6 inch, 12 inch en 16 inch. 
 
 
 
Deze ballonnen worden veel gebruikt tijdens Valentijn, maar worden niet alleen als hart gebruikt. Soms wordt deze ballon ook gebruikt in bepaalde modelleerfiguren.  Zoals je hieronder op de foto kan zien, werd er een harten ballon gebruikt voor het kopje van de pony.
 
 
 
Ik hoop dat je dit eerste deel over de soorten ballonnen al interessant vond en dat je al uitkijkt naar deel 2 waar er nog meer ballonnen zullen besproken worden. In deel 2 zullen we meer ingaan op de meer specifieke vormen van ballonnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten